För några veckor sen var jag ute på en turné i länet om cirkulär ekonomi och hållbarhet under Mapping week startat av Circular Economy Club. Mapping week är ett initiativ för att kartlägga lokala  cirkulära initiativ runtom i världen. I år genomfördes Mapping week på 67 platser i världen på sex kontinenter och däribland Bräcke, Strömsund, Östersund, Ragunda/Hammarstrand och Järpen. Målen med Mapping week är att sammanföra engagerade människor med en cirkulär agenda för att diskutera och lära sig om de senaste cirkulära initiativen som finns i just deras stad och att kartlägga lokala cirkulära initiativ och kunskaper som sedan får spridas via webben globalt öppet för alla.

Mitt bestående intryck av Mapping week är att den här regionen har stora resurser av kunnigt folk inom området cirkulär ekonomi med både idéer och jävlar-anamma. Det andra är att det här landskapet är så stort och vackert! Jag blev ståendes ett tag på vägen till Strömsund med ett gäng strörenar som aldrig ville kliva av vägen och dricka mängder av termoskaffe under de flera timmar långa bilfärderna genom ett aldrig så snöinbäddat landskap. Hotet om global uppvärmning kändes för tillfället lite längre bort.

Mappingweek är här i Jämtland Härjedalen en del av SMICE. Kanske har du hört talas om Smice? Region Jämtland Härjedalen har tillsammans med Sør-Trøndelags Fylkeskommun fått närmare tre miljoner euro från EU för att komma närmare målet om en cirkulär ekonomi. Att Jämtland och Sverige ska bli hållbart med hjälp av en cirkulärekonomisk modell är antaget som ett mål av staten och av EU. Projektet startade förra året och beräknas avslutas 2020.

På SMICE hemsida kan du läsa mer om SMICE verksamhet, mappingweek och lyssna en stund på delar av min föreläsning. I VAB-tider får man ibland nöja sig, ljudet är inte det bästa.

Cirkulär ekonomi och hållbarhetsfilosofi engagerar mig djupt och jag både föreläser och anordnar workshops skräddarsytt för dig och dina behov oavsett om du är ny på området eller behöver hjälp att ta nästa steg för ökad hållbarhet.

Länkar: SMICE Circular Economy Club

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *